Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ABC News"

Biden: Ideja da će Kina pregovarati o ishodu rata u Ukrajinu, jednostavno nije racionalna

joe-biden-ss

Biden je također ponovio i komentare da za sada neće slati F-16 u Ukrajinu, rekavši da ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy trenutno ne treba borbene avione

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u intervjuu za ABC News u petak da ideja da Kina pregovara o ishodu rata u Ukrajini nije racionalna, a nakon objave mirovnog plana Pekinga.

“Putin tome plješće, pa kako bi to moglo biti dobro?”, rekao je Biden za ABC News na godišnjicu rata u Ukrajini.

“Nisam vidio ništa u planu što bi ukazivalo da postoji nešto što bi bilo korisno bilo kome osim Rusiji, ako bi se slijedio kineski plan”.

“Ideja da će Kina pregovarati o ishodu rata, koji je potpuno nepravedan rat za Ukrajinu, jednostavno nije racionalna”, kazao je Biden u intervjuu.

Što se navodi u kineskom planu?

Kineski plan poziva obje strane da pristanu na postupnu deeskalaciju i upozorava protiv upotrebe nuklearnog oružja. Plan, iznesen u dokumentu ministarstva vanjskih poslova, ponavljanje je kineske linije otkako je Rusija pokrenula ono što naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” 24. februara prošle godine.

Biden je također ponovio i komentare da za sada neće slati F-16 u Ukrajinu, rekavši da ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy trenutno ne treba borbene avione.

“Sada mu ne trebaju F-16”, rekao je Biden.

“Za sada to isključujem”.

U istom intervjuu rekao je i kako postoji mogućnost da kineski predsjednik Xi Jinping nije znao za sumnjivi kineski špijunski balon koji je preletio SAD ranije ovog mjeseca.