Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Biden imenovao Roberta Malleya posebnim američkim izaslanikom za Iran

Robert_Malley_ (1)

U njegovu odbranu je stalo niz veterana vanjske politike, hvaleći ga kao poštovanog, nepristranog diplomatu

Predsjednik Joe Biden imenovao je Roberta Malleya posebnim američkim izaslanikom za Iran, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik, dajući veteranskom diplomati vodeću ulogu u jednom od najtežih i politički podijeljenih vanjskopolitičkih izazova s ​​kojima se suočava nova administracija.

Malley je bio ključni član tima bivšeg predsjednika Baracka Obame koji je pregovarao o nuklearnom sporazumu 2015. s Iranom i svjetskim silama, sporazumu koji je bivši predsjednik Donald Trump napustio 2018. godine usprkos snažnom protivljenju evropskih saveznika Washingtona.

“Državni sekretar Blinken gradi posvećeni tim sastavljen od oštroumnih stručnjaka s različitim pogledima. Voditelj tog tima kao naš specijalni izaslanik za Iran bit će Rob Malley, koji donosi poziciju uspjeha u pregovaranju o ograničenjima iranskog nuklearnog programa “, rekao je dužnosnik State Departmenta, prenosi Reuters.

“Sekretar je uvjeren da će on i njegov tim to moći još jednom učiniti”, rekao je dužnosnik, pod uslobvom da ostane anoniman, pozivajući se na Bidenovog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

Kad se Malleyevo ime prvi put počelo spominjati kao vodećeg kandidata za tu funkciju, dio republikanskih zastupnika i proizraelskih grupa izrazilo je zabrinutost da će on biti preblag prema Iranu i strog prema Izraelu.

U njegovu odbranu je stalo niz veterana vanjske politike, hvaleći ga kao poštovanog, nepristranog diplomatu.

Malley je imenovanjem postao ključna osoba za Bidenov pokušaj poboljšanja odnosa s Iranom koji su se pogoršali pod Trumpom.

Republikanski predsjednik je nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma vratio ekonomske sankcije nad bliskoistočnom državom koja je potom počela kršiti mjere dogovora.

Internetska stranica diplomatskih vijesti prva je izvijestila o očekivanom imenovanju Malley.

Obavljao je brojne visoke dužnosti u demokratskim upravama Obame i bivšeg predsjednika Billa Clintona s naglaskom na donošenju politika na Bliskom istoku i Zaljevu i neformalno savjetovao Bidenov tim tokom kampanje 2020. godine.

Predsjednik je Međunarodne krizne grupe, neprofitne organizacije usredotočene na globalni sukob.

Očekivano Malleyjevo imenovanje dolazi kad Biden i njegovi vanjskopolitički pomoćnici krenu u oblikovanje svog pristupa Iranu. Očekuje se da će se Malley direktno javljati Blinkenu, rekao je izvor upoznat s tim.

Bidenov glavni diplomata u srijedu je ostao pri stavu nove administracije da Teheran mora nastaviti poštivati ​​iranski nuklearni sporazum prije nego što to učini Washington.

Dajući svoje prve javne komentare o Iranu kao državi sekretar, Blinken je ponovio Bidenovu politiku “da će, ako se Iran vrati u potpunosti u skladu sa svojim obvezama prema JCPOA-u, Sjedinjene Države učiniti istu stvar”.