Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden najavio plan vrijedan 2,3 milijarde dolara za borbu protiv klimatskih promjena

biden

Rekao je da će sredstva ići na proširenje zaštite od poplava, jačanje komunalnih usluga, naknadno opremanje zgrada i pomoć porodicama u plaćanju troškova grijanja i hlađenja

Američki predsjednik Joe Biden najavio je 2,3 milijarde dolara pomoći u izgradnji infrastrukture koja može izdržati ekstremne vremenske uslove i prirodne katastrofe.

Ali nije službeno proglasio vanrednu situaciju zbog ekstremnih vremenskih uslova, što bi mu dalo dodatne ovlasti.

Deseci miliona ljudi u SAD-u, u više od dvadesetak saveznih država, ove sedmice se suočava sa velikim vrućinama.

– Klimatske promjene su doslovno egzistencijalna prijetnja našoj naciji i svijetu. Zdravlje naših građana i naših zajednica je u pitanju. Stoga moramo djelovati – rekao je predsjednik u govoru u srijedu, koji je održan ispred bivše elektrane na ugalj u gradu Somerset u državi Massachusetts, piše BBC.

Rekao je da će sredstva ići na proširenje zaštite od poplava, jačanje komunalnih usluga, naknadno opremanje zgrada i pomoć porodicama u plaćanju troškova grijanja i hlađenja.

Novac dolazi iz postojećeg proračuna Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama i bit će prioritet za zajednice koje su ugrožene, saopćila je Bijela kuća.

To uključuje 385 miliona dolara za pomoć državama u finansiranju klimatizacijskih jedinica u domovima i društvenim rashladnim centrima.