Globus

SAD

Biden nakon potvrde pobjede: Trump ne poštuje volju naroda

15/12/2020

Nakon što je Kalifornija, američka savezna država s najviše stanovnika, dala Bidenu svojih 55 elektora, on je prešao prag od njih 270 koji su mu bili potrebni da osigura ulazak u Bijelu kuć

Izabrani američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je kritizirao odbijanje dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa da prizna izborni poraz, rekavši da time pokazuje da ne poštuje volju naroda te je pozvao Ameriku da okrene novu stranicu.

Elektori diljem Sjedinjenih Država u ponedjeljak su službeno potvrdili demokratu Joea Bidena za novog američkog predsjednika nakon bezuspješnih pokušaja Donalda Trumpa da svoj izborni poraz preokrene u pobjedu.

“To je ekstremni stav koji nikad ranije nismo vidjeli”, rekao je Biden u govoru iz svojeg sjedišta u Wilmingtonu, u državi Delaware, nakon što je izborni kolegij potvrdio njegovu pobjedu na izborima 3. novembra.

“Stav koji odbija poštivati volju naroda, poštivati pravnu državu, odbija poštivati naš Ustav”, dodao je Biden.

Nakon što je Kalifornija, američka savezna država s najviše stanovnika, dala Bidenu svojih 55 elektora, on je prešao prag od njih 270 koji su mu bili potrebni da osigura ulazak u Bijelu kuću.

Na svečanosti 20. januara Joe Biden trebao bi prisegnuti za 46. američkog predsjednika, a senatorica Kamala Harris za potpredsjednicu.

“Integritet naših izbora je očuvan. Sada je vrijeme da se okrene stranica. Da se okupimo”, rekao je budući predsjednik.

“Plamen demokracije u ovoj je naciji zapaljen prije mnogo vremena”, kazao je u govoru. “I sada znamo da ništa – čak ni pandemija – ili zlouporaba ovlasti – ne mogu ugasiti taj plamen. U ovoj borbi za dušu Amerike demokracija je prevladala.”

Trump je u novembru rekao da će napustiti Bijelu kuću ako elektorski kolegij glasa za Bidena, no od tada je pokrenuo neviđenu kampanju u nastojanju da preokrene izborni rezultat, podnoseći brojne tužbe pri sudovima. Ni u ponedjeljak, na sam elektorski dan, nije propustio ponoviti svoje tvrdnje o izbornoj prevari.

Jedina mogućnost koja je Trumpu preostala nakon što je elektorski kolegij potvrdio Bidena za novog predsjednika jest pokušaj da uvjeri Kongres da ne potvrdi izborne rezultate na posebnom sastanku 6. januara. To je, međutim, malo vjerovatno s obzirom na to da Zastupnički dom kontroliraju demokrati, a u Senatu koji kontroliraju republikanci neki su već priznali Bidenovu pobjedu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.