Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden: Napad na Ukrajinu mogao bi biti najveća invazija od Drugog svjetskog rata

2

Upozorio je da ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja raspoređivati snage duž ukrajinske granice od Bjelorusije

Ruski napad na Ukrajinu mogao bi postati “najveća invazija” od Drugog svjetskog rata, obzirom na ogromnu prisutnost vojnika u blizini granice, smatra američki predsjednik Joe Biden.

– Takav bi događaj promijenio svijet – rekao je Biden novinarima u utorak, prenosi dpa.

Upozorio je da ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja raspoređivati snage duž ukrajinske granice od Bjelorusije.

VEZANI SAD upozorile Lukašenka i Bjelorusiju: Ako pomognete Moskvi slijedi brz i čvrst odgovor

Upitan može li sebe vidjeti kako sankcionira Putina u slučaju invazije, Biden je odgovorio: “Da, vidio bih to.”

Američki predsjednik je naglasio da neće biti američkih snaga u Ukrajini.

Ranije u utorak, visoki dužnosnik američke vlade rekao je da se Washington i njegovi saveznici pripremaju za moguće smanjenje isporuke ruskog plina Evropi u slučaju eskalacije u Ukrajini.

– Radimo sa zemljama i firmama diljem svijeta kako bismo osigurali sigurnost opskrbe i ublažili cjenovne šokove koji utiču i na američki narod i na globalnu ekonomiju. Upravo smo u razgovorima s glavnim proizvođačima prirodnog plina diljem svijeta, kako bismo razumjeli njihov kapacitet i spremnost da privremeno povećaju proizvodnju prirodnog plina i da te količine dodijele evropskim kupcima – kazao je dužnosnik.

Također je istakao da je plin već nekoliko sedmica pohranjen u skladištima u Evropi. Napori su bili usmjereni na osiguravanje zamjene u roku od nekoliko dana ili sedmica, a ne mjeseci, u slučaju smanjenja ili gubitka ruskih zaliha.

Sjedinjene Države sumnjaju da Rusija pokušava upotrijebiti energiju kao oružje. Kremlj je, s druge strane, odbacio mogućnost da bi Rusija mogla zatvoriti plinsku slavinu u slučaju sankcija.