Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki predsjednik

Biden: NATO i EU nikad nisu bili ujedinjeniji, jasno je šta Putin i Rusija rade

joe-biden-ss

“Trebalo bi nam biti jasno što Rusija radi. Namjerno napada kritičnu infrastrukturu”, rekao je. Dodao je da Vladimir Putin “nema namjeru zaustaviti ovaj okrutni rat”

Volodimira Zelenskog dočekao je na trijemu Bijele kuće američki kolega Joe Biden, prilikom prvog putovanja ukrajinskog predsjednika izvan zemlje od početka rata. Dvojica čelnika su više od dva sata razgovarala u četiri oka, nakon čega su održala zajedničku press konferenciju.

“Hvala vam prije svega”, rekao je Zelenski američkom predsjedniku. “Velika je čast što sam ovdje”. Sjedinjene Države se zauzimaju za “pravedan mir” u Ukrajini, rekao je Biden Zelenskom. Ukrajinci “i dalje oduševljavaju svijet”, dodao je.

Biden je obećao Zelenskom nastavak jačanja ukrajinskih odbrambenih kapaciteta i rekao da je SAD već poslao 45 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

“Ukrajina je dobila bitku kod Kijeva, bitku kod Harkova, kod Hersona… Ukrajina je prkosila očekivanjima Rusije na svakom koraku”, rekao je Biden i dodao da Rusija koristi zimu kao oružje.

“Trebalo bi nam biti jasno što Rusija radi. Namjerno napada kritičnu infrastrukturu”, rekao je. Dodao je da Vladimir Putin “nema namjeru zaustaviti ovaj okrutni rat”.

“Ostat ćemo s vama koliko god treba, nećete biti sami. Ne sumnjam da ćemo zajedno održati svjetlo slobode”, rekao je Biden.

“NATO i Europska unija nikad nisu bili ujedinjeniji oko bilo kojeg pitanja i ne vidim znakove promjene… Svi znamo što je na kocki, sama ideja suvereniteta, povelja UN-a. Putin je mislio da će oslabiti NATO, umjesto toga je ojačao NATO… Proizveo je ujedinjeniju Europu”, rekao je Biden.

“Putin sve češće napada civilne mete… On će doživjeti neuspjeh… I ranije je doživio neuspjeh i vrlo je važno da on i sve ostali da vide da smo predsjednik Zelenski i ja ujedinjeni”, rekao je Biden.

“Podržavat ćemo Ukrajinu sve dok Ukrajina postoji”, rekao je Biden na kraju konferencije.