Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki predsjednik

Biden nazvao proteste na Kubi jasnim pozivom na slobodu

Kuba_protesti_Foto_Twitter (1)

Stojimo uz kubanski narod i njegov jasni poziv na slobodu i izvlačenje iz tragičnog stiska pandemije

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je proteste na Kubi „izuzetnim i jasnim pozivom na slobodu“, hvaleći hiljade Kubanaca koji su protestovali zbog nestašica goriva i visokih cijena u jeku krize s koronavirusom i u jednim od najvećih antivladnih demonstracija u novijoj kubanskoj istoriji.

– Kubanski narod zahtijeva slobodu od autoritarnog režima. Mislim da nismo vidjeli proteste poput ovih u dugo, dugo vremena, možda, iskreno govoreći, i nikada – izjavio je Biden tokom kratkog susreta s novinarima na početku sastanka s gradonačelnicima američkih gradova i zvaničnicima agencija za provođenje zakona kako bi raspravljali o nasilju iz vatrenog oružja u SAD.

– Stojimo uz kubanski narod i njegov jasni poziv na slobodu i izvlačenje iz tragičnog stiska pandemije, oslobađanje od decenija represije i ekonomske patnje kojima je podvrgnut od autoritarnog režima. Kubanski narod hrabro je zatražio temeljna i univerzalna prava – izjavio je Biden.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je da su kubanski protesti potaknuti dubokim nezadovoljstvom, nazivajući demonstracije „spontanim izražavanjem volje kubanskog naroda koji je iscrpljen lošim ekonomskim upravljanjem kubanske vlade i represijom“.

Psaki je dodala da Sjedinjene Države ostaju spremne da pomognu Kubi u naporima vakcinacije protiv COVID-10, ali da je odluka kubanske vlade da ne učestvuje u Covaxu – inicijativi pokrenutoj širom svijeta koja ima za cilj distribuciju vakcina u siromašnije zemlje – zakomplicirala taj napor, prenosi AP.