američki predsjednik

Biden: Nećemo ukidati sankcije kako bismo Iran vratili za pregovarački sto

Dogovorom je Teheran prihvatio bez presedana ograničenja i inspekcije svog nuklearnog programa u zamjenu za milijarde dolara u ublažavanju sankcija

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden odbacio je mogućnost ukidanja sankcija Iranu dok ta zemlja ne obustavi obogaćivanje uranijuma.

Nećemo ukidati sankcije kako bismo vratili Teheran za pregovarački sto, kazao je Biden za CBS, prenosi Anadolija.

Ovi komentari predsjednika SAD-a ukazuju da će se trenutni sukob nastaviti s iranskim vrhovnim liderom Alijem Khameneijem, koji je zahtijevao da Washington ukine sankcije prije nego što se njegova zemlja vrati svojim obavezama prema sporazumu kojim je ograničeno obogaćivanje uranijuma.

Administracija prethodnog američkog predsjednika Donalda Trumpa obnovila je ekonomske sankcije protiv Irana povlačeći SAD iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za 2015. godinu (JCPOA), poznatog i kao Iranski nuklearni sporazum, koji su pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka postigle s Iranom.

Dogovorom je Teheran prihvatio bez presedana ograničenja i inspekcije svog nuklearnog programa u zamjenu za milijarde dolara u ublažavanju sankcija.