Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

demantovao napise medija

Biden: Nećemo Ukrajincima slati raketne sisteme koji mogu dosegnuti Rusiju

joe biden poljska ss

Ukrajinski dužnosnici tražili su sistem većeg dometa – višecijevni raketni sistem MLRS koji može ispaliti niz raketa kilometrima daleko

Sjedinjene Države neće slati Ukrajini raketne sisteme koji bi mogli dosegnuti Rusiju, rekao je danas američki predsjednik Joe Biden.

Biden je tu izjavu dao nakon što su se pojavili izvještaji da se njegova administracija sprema poslati napredne raketne sisteme dugog dometa Kijevu za borbu protiv Rusije.

“Nećemo u Ukrajinu poslati raketne sisteme koji mogu dosegnuti Rusiju”, Biden je rekao novinarima nakon što se poslije vikenda provedenog u Delawareu vratio u Bijelu kuću.

Ukrajinski dužnosnici tražili su sistem većeg dometa – višecijevni raketni sistem MLRS koji može ispaliti niz raketa kilometrima daleko.

CNN i The Washington Post u petak su izvijestili da je Bidenova administracija sklona slanju toga i još jednog sistema, lakog višecijevnog raketnog sistema HIMARS, kao dio većeg vojnog paketa pomoći Ukrajini.

Ukrajinska vlada pozvala je Zapad da joj pošalje više oružja dugog dometa kako bi u četvrtom mjesecu ratovanja okrenula tok rata u svoju korist.

Hiljade ljudi izgubile su život u Ukrajini, a milioni su raseljeni otkad je počela brutalna ruska agresija na tu zemlju 24. februara.