Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novoizabrani američki predsjednik

Biden nominovao Merricka Garlanda za državnog tužioca

Četvero pravnika predstavit će Biden u četvrtak popodne u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden objavio da je Merrick Garland njegov izbor za državnog tužioca, navodeći da će sudac saveznog žalbenog suda i troje ostalih koje je izabrao na visoke pozicije u ministarstvu pravde „obnoviti nezavisnost pravosuđa“ i vjeru u vladavinu zakona.

Četvero pravnika predstavit će Biden u četvrtak popodne u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware.

Birajući Garlanda, Biden se okrenuo iskusnom sucu koji je držao visoke pozicije u ministarstvu pravde prije više decenija, uključujući i nadzor sudskog procesa zbog bombaškog napada u Oklahoma Cityju u 1995.

Garlandova nominacija prisilit će senatske Republikance da glasaju o sucu koga su odbacili prije četiri godine – odbijajući čak i da održavaju ročišta kada je predsjednik Barack Obama imenovao Garlanda u Vrhovni sud. Biden se oslanja na Garlandove zasluge i reputaciju sjajnog posrednika u osiguravanju potvrde njegove nominacije.

Ostali koji su imenovani u visoko čelništvo ministarstva pravde su savjetnica ministarstva domovinske sigurnosti Lisa Monaco kao zamjenica državnog tužioca, i bivša čelnica odjela za građanska prava ministarstva pravde, Vanita Gupta, kao treći po značaju zvaničnik ministarstva. Biden će imenovati ta pomoćnika državnog tužioca Kirsten Clarke, trenutnu predsjednicu Pravne komisije za građanska prva, aktivističke grupe.

– Naši kandidati za čelništvom nad ministarstvom pravde eminentni su i kvalificirani pravnici koji su posvetili svoje karijere američkom narodu s čašću i integritetom. Oni će obnoviti nezavisnost ovog ministarstva kako bi služilo interesima naroda, a ne (interesima) predsjednika, obnovilo povjerenje javnosti u vladavinu zakona i neumorno radilo na poštenijem pravosudnom sistemu – navodi Biden u izjavi za javnost, prenosi AP.