"Axios"

Biden nominuje prvu muslimanku za saveznu sutkinju u istoriji SAD-a

Biden_zdravstvena_politika_AA (1)

Nominacije “odražavaju predsjednikovo duboko ukorijenjeno uvjerenje da bi savezne sudnice trebale pokazivati različitosti u američkom narodu”, navodi Bijela kuća u saopćenju za javnost

Američki predsjednik Joe Biden objavio je planove za nominaciju 11 sudaca u savezne sudove, uključujući tu i oblasnu sutkinju Ketanji Brown Jackson koja bi naslijedila bivšeg američkog okružnog suca Merricka Garlanda u District of Columbia, koji je sada američki državni tužilac.

Među nominiranima su tri crnkinje, i ukoliko budu potvrđene, to bi moglo rezultirati imenovanjem prve muslimanke kao savezne sutkinje u američkoj istoriji, prve crnkinje u oblasnom sudu DC-ja i prve obojene žene kao sutkinje u saveznom sudu u Marylandu, saopćila je Bijela kuća.

Nominacije “odražavaju predsjednikovo duboko ukorijenjeno uvjerenje da bi savezne sudnice trebale pokazivati različitosti u američkom narodu”, navodi Bijela kuća u saopćenju za javnost.

Biden je ranije izjavio da će nominirati prvu crnkinju u savezni sud, i oblasni sud DC za koji je Jackson nominirana često se smatra odskočnom daskom za najviši američki sud, prenosi Axios.