Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obraćanje naciji

Biden o Afganistanu: Vlast i vojska ne pokazuju volju da se bore za svoju zemlju

Biden je na konferenciji za medije održanoj u Bijeloj kući prvi put govorio o posljednjim dešavanjima u Kabulu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden, prebacivši potpunu odgovornost za to što su talibani preuzeli kontrolu u Afganistanu kao i posljednje stanje u toj zemlji na afganistansku vlast i sigurnosne snage, istakao je kako u potpunosti stoji iza odluke o povlačenju, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je na konferenciji za medije održanoj u Bijeloj kući prvi put govorio o posljednjim dešavanjima u Kabulu.

Tokom obraćanja, Biden je snažno branio odluku o povlačenju iz Afganistana, podsjetivši kako je on četvrti predsjednik koji je svjedočio ratu u Afganistanu te da to neće prenijeti i na sljedećeg predsjednika.

Dodao je kako nikada nisu bili u Afganistanu kako bi izgradili naciju te da je ispravna odluka o napuštanju zemlje.

“Cilj boravka u Afganistanu nikada nije bila izgradnja nacije ili izgradnja ujedinjene i centralizirane demokratije”, rekao je Biden.

Odgovornost za to što su talibani u veoma kratkom roku preuzeli kontrolu prebacio je na afganistanske vlasti i snage sigurnosti.

“Politički lideri u Afganistanu nisu se uspjeli sastati radi vlastitog naroda i pregovarati za budućnost svoje zemlje”, rekao je Biden.

Smatra i kako u sredini u kojoj afganistanske snage sigurnosti ne pokazuju volju da se bore za vlastitu zemlju, ne mogu se niti trebaju boriti ni američki vojnici.

Biden je kazao i kako je talibanima rečeno da će biti oštro i brzo odgovoreno ukoliko budu intervenirali na operaciju evakuacije koja još uvijek traje ili ako napadnu američke vojnike.