Američki predsjednik

Biden o novom soju: Razlog za zabrinutost, a ne za paniku

On je također rekao da Bijela kuća radi sa proizvođačima vakcina Pfizer, Moderna i Johnson&Johnson na razvoju planova za vanredne situacije, ako bude potrebno zbog omikrona

Američki predsjednik Joe Biden pokušao je u ponedjeljak uvjeriti Amerikance da su Sjedinjene Države spremne da se nose sa novim sojem korona virusa omikron, obećavajući da će ubrzati razvoj vakcina koje će se nositi sa tim ukoliko bude potrebno.

“Ovaj soj je razlog za zabrinutost, a ne za paniku”, rekao je Biden u obraćanju u Bijeloj kući nakon sastanka sa svojim COVID-19 timom.

“Prije ili kasnije vidjet ćemo slučajeve novog soja ovdje u Sjedinjenim Državama”, rekao je Biden.

On je također rekao da Bijela kuća radi sa proizvođačima vakcina Pfizer, Moderna i Johnson&Johnson na razvoju planova za vanredne situacije, ako bude potrebno zbog omikrona.

Ranije je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao da je malo vjerovatno da će Sjedinjene Države uvesti nova ograničenja zbog očekivanog dolaska novog soja.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je ranije da preliminarni dokazi sugerišu da novi soj COVID-19, otkriven u južnoj Africi, nosi veći rizik od ponovne infekcije od drugih sojeva.

Iz WHO su ga označili kao soj koji izaziva zabrinutost i dali mu ime ‘omikron’ po slovu iz grčkog alfabeta, kao što je bio slučaj i sa ranije otkrivenim sojevima korona virusa.