Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden o odluci Vrhovnog suda: Ovo je tužan dan

biden ss

“Tri suca koje je imenovao Trump bila su u srži današnje odluke da se preokrene jezičac vage pravde i ukloni temeljno pravo žena u ovoj zemlji. Ova odluka je kulminacija ekstremne ideologije”, rekao je Biden

Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti komentirajući odluku Vrhovnog suda o ukidanju historijske presude stare 50 godina kojom je abortus postao legaliziran u cijeloj zemlji. Ovom najnovijom odlukom mnoge žene u SAD-u izgubit će zakonsko pravo na pobačaj.

“Ovo je tužan dan za sud i za našu zemlju”, rekao je Biden.

Rekao je da je odluka Vrhovnog suda ostvarenje ekstremne ideologije. “Tri suca koje je imenovao Trump bila su u srži današnje odluke da se preokrene jezičac vage pravde i ukloni temeljno pravo žena u ovoj zemlji. Ova odluka je kulminacija ekstremne ideologije”, rekao je Biden.

Biden je apelirao na demonstrante da mirno protestuju. “Bez zastrašivanja. Nasilje nikada nije prihvatljivo”, poručio je Biden.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland nakon presude Vrhovnog suda je najavio da će ministarstvo pravosuđa koristit svaki alat koji mu je na raspolaganju za zaštitu reproduktivnih prava.

“Ova odluka nanosi razoran udarac reproduktivnoj slobodi u Sjedinjenim Državama. Imat će neposredan i nepovratan utjecaj na živote ljudi diljem zemlje”, poručio je Garland priopćenjem.

“Ona će biti jako nesrazmjerna po svom učinku. Najveći će teret osjetiti rasne manjine i oni s ograničenim finansijskim mogućnostima”, dodao je.