Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki predsjednik

Biden: Ovo je jasan znak da Putin razmišlja o korištenju biološkog i hemijskog oružja

Dužnosnici u Washingtonu i zemljama saveznicima već su ranije optužili Rusiju za širenje nedokazane tvrdnje da je Ukrajina imala program biološkog oružja kazavši da to vide kao mogući uvod u potencijalno rusko pokretanje bioloških ili hemijskih napada

Ruske optužbe da Kijev posjeduje biološko i hemijsko oružje su lažne i pokazuju da ruski predsjednik Vladimir Putin i sam razmišlja da ih upotrijebi u svom ratu protiv Ukrajine, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Putin je “stisnut uz zid i sada iznosi nove lažne tvrdnje da mi u Americi imamo biološko kao i hemijsko oružje u Europi, a to jednostavno nije istina”, reko je Biden na poslovnom okruglom stolu.

“Također sugeriraju da Ukrajina ima biološko i hemijsko oružje. To je jasan znak da razmišlja o korištenju jednog i drugog.” Ruska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Dužnosnici u Washingtonu i zemljama saveznicima već su ranije optužili Rusiju za širenje nedokazane tvrdnje da je Ukrajina imala program biološkog oružja kazavši da to vide kao mogući uvod u potencijalno rusko pokretanje bioloških ili hemijskih napada.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Kijev, bez pružanja dokaza, za planiranje hemijskog napada na vlastiti narod kako bi optužilo Moskvu za korištenje hemijskog oružja u invaziji na Ukrajinu koja je započela 24. februara.

Ranije ovog mjeseca, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao je s Nikolajem Patruševom, tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti, upozorivši ga na posljedice moguće ruske odluke da upotrijebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini. Bijela kuća nije precizirala kakve će to biti posljedice.