Američki predsjednik

Biden posjetio Kentucky nakon razornog tornada

tornado_kentucky

Predsjednik je također istaknuo lokalnim čelnicima da je vlada tu da pomogne odmah nakon nesreće koja ih je zadesila, ali da će biti tu i dalje u naporima za obnovu

Američki predsjednik Joe Biden posjetio je danas Kentucky nakon smrtonosnih tornada i jakih oluja u kojima su poginule najmanje 74 osobe u toj saveznoj državi i zbog kojih su raseljene hiljade drugih.

Biden je rekao da je “zadivljen” načinom kako se zajednica nosila nakon tornada.

– Ljudi jednostavno dolaze niotkuda da pomognu kao zajednica, a to je ono što bi trebalo biti. To bi Amerika trebala biti. Nema crvenih tornada ili plavih tornada. Nema crvenih država ili plavih država kada se ovakve stvari počnu događati. I mislim da, barem po mom iskustvu, to ili zbližava ljude ili ih stvarno razdvaja – rekao je Biden, prenosi CNN.

Predsjednik je također istaknuo lokalnim čelnicima da je vlada tu da pomogne odmah nakon nesreće koja ih je zadesila, ali da će biti tu i dalje u naporima za obnovu.

– Samo da znate – izluđujem guvernera tako što ga stalno zovem – ali možda postoje stvari koje bi bile od pomoći za šest sedmica, šest mjeseci od sada, a kojih niste svjesni. Uputio sam svoj tim da vas sve obavijesti o svemu što je dostupno na saveznom nivou – rekao je Biden.

On je također poručio da se ne ustručavaju tražiti sve što im treba.