Predsjednik SAD-a

Biden: Rizik od nuklearne katastrofe najveći od kubanske raketne krize 1962.

biden yt

Američki dužnosnici već nekoliko mjeseci upozoravaju da bi Rusija mogla pribjeći upotrebi oružja za masovno uništenje, ako doživi neuspjeh na bojnom polju

Rizik od nuklearne katastrofe na najvišoj je razini od kubanske raketne krize 1962. godine, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Biden je kazao da se ruski predsjednik Vladimir Putin “ne šali” kada je govorio o korištenju taktičkog nuklearnog oružja nakon pretrpljenih neuspjeha u Ukrajini, javlja BBC.

SAD i EU su ranije rekli da Putinovo zveckanje nuklearnim oružjem treba shvatiti ozbiljno.

Međutim, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan prošle je sedmice rekao da, uprkos nuklearnim nagovještajima Moskve, SAD nije vidio znakove da se Rusija neposredno sprema upotrijebiti nuklearno oružje.

Ukrajina ponovo preuzima teritorij koji je Rusija okupirala tokom svoje invazije koja je započela 24. februara, uključujući četiri regije koje je Rusija nedavno nezakonito anektirala.

Američki dužnosnici već nekoliko mjeseci upozoravaju da bi Rusija mogla pribjeći upotrebi oružja za masovno uništenje, ako doživi neuspjeh na bojnom polju.