Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki predsjednik

Biden: Rusija je jedina odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti

Za jutro je najavio sastanak sa svojim kolegama iz G7, a zatim i obraćanje američkim građanima kako bi najavio daljnje posljedice koje će Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri nametnuti Rusiji, zbog, kako ga je nazvao, bespotrebnog čina agresije na Ukrajinu na globalni mir i sigurnost

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden oglasio se nakon objave ruskog napada na Ukrajina ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Molitve cijelog svijeta večeras su uz narod Ukrajine koji trpe, ničim izazvan i neopravdan, napad ruskih vojnih snaga. Predsjednik Putin odabrao je rat s predumišljajem, a koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudskih patnji. Jedino je Rusija odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti”, kazao je Biden i dodao da će SAD i njihovi saveznici i partneri odgovoriti na ujedinjen i odlučan način i da će svijet Rusiju smatrati odgovornom.

Biden će, kako je naglasio, nadzirati situaciju iz Bijele kuće i nastaviti primati redovne novosti od svog tima za nacionalnu sigurnost.

Za jutro je najavio sastanak sa svojim kolegama iz G7, a zatim i obraćanje američkim građanima kako bi najavio daljnje posljedice koje će Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri nametnuti Rusiji, zbog, kako ga je nazvao, bespotrebnog čina agresije na Ukrajinu na globalni mir i sigurnost.

“Također ćemo koordinirati s našim NATO saveznicima kako bismo osigurali snažan, jedinstven odgovor koji će odvratiti svaku agresiju protiv Saveza. Večeras se Jill i ja molimo za hrabri i ponosni narod Ukrajine”, zaključio je Biden.