Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavio sankcije

Biden: Rusija povećava zalihe krvi. Što će im krv ako ne planiraju invaziju?

New Project – 2022-02-22T221023.688

Počevši od sutra i nastavljajući u narednim danima, također ćemo uvesti sankcije ruskim elitama i članovima njihovih porodica

“Ruski predsjednik sinoć je efektivno objavio da će odrezati dio Ukrajine. Slušajući njegov govor, jasno je da Putin sprema za argumente da ode još dalje. Ovo je početak njegove invazije Ukrajine”, rekao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država(SAD) Joe Biden.

“Počet ćemo uvoditi sankcije koje idu puno dalje od onog što smo uveli 2014. godine”, rekao je Biden.

Američki predsjednik kaže da i nema namjeru da se bori protiv Rusije, ali da je ovlastio dodatne snage i opremu za jačanje Baltika.

“Branićemo svaki pedalj teritorije NATO-a”, rekao je on.

Također je dodao da ako Rusija nastavi, “samo Rusija snosi odgovornost”.

On priznaje da će odbrana slobode imati “troškove i kod kuće”, ali kaže da su Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici ujedinjeni da brane NATO od ruske agresije.

“Što pobogu Putin misli da mu daje pravo priznavati nove takozvane države koje se nalaze na teritoriju susjedne zemlje? To je kršenje međunarodnog prava”, rekao je Biden.

“SAD i saveznici iz NATO-a će braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a. Ukrajinu i dalje okružuje više od 150.000 ruskih vojnika”, rekao je, pa dodao:

“Rusija povećava zalihe krvi. Što će im krv ako ne planiraju invaziju?”

“Odbrana slobode imat će svoj trošak, kako za Ameriku tako i za druge. Ali pazit ćemo da trošak sankcije ide na račun Rusije, a ne drugih zemalja”, rekao je Biden.

Američki predsjednik sankcioniše ruske oligarhe kao odmazdu za akciju protiv Ukrajine, a također je upozorio na dalje mjere.

On je također rekao da SAD pokreću snage da zaštite baltičke saveznike NATO-a dok Rusija jača svoje prisustvo na istoku.

Ostale sankcije uključuju:

– Sjeverni tok 2 je otkazan
– Potpune sankcije blokiranja VEB banke
– Sankcije ruskoj vojnoj banci
– Sankcije na ruski državni dug
– Američke trupe će biti raspoređene u baltičkim državama

Biden je dodao:

“Mi implementiramo sankcije potpunog blokiranja na dvije velike ruske finansijske institucije, VEB i njihovu vojnu banku”.

“Mi implementiramo sveobuhvatne sankcije na ruski suvereni dug. To znači da smo rusku vladu odsjekli od zapadnog finansiranja, ona više ne može prikupljati novac sa Zapada i ne može trgovati svojim novim dugom na našim ili evropskim tržištima”.

Biden je još dodao:

“Počevši od sutra i nastavljajući u narednim danima, također ćemo uvesti sankcije ruskim elitama i članovima njihovih porodica. Oni dijele koruptivne dobitke politike Kremlja i također bi trebali dijeliti bol”.

Biden je rekao da su SAD radile s Njemačkom na zaustavljanju Sjevernog toka 2, dodajući:

“Dok Rusija razmišlja o svom sljedećem potezu, mi imamo pripremljen i naš sljedeći potez. Rusija će platiti još veću cijenu ako nastavi svoju agresiju, uključujući dodatne sankcije”.