videopoziv

Biden s kineskim predsjednikom razgovarao o Ukrajini skoro dva sata

Dvojica lidera razgovarala su skoro dva sata, prenose američki mediji

Kina i Sjedinjene Države ne samo da moraju unaprijediti svoje odnose, već i preuzeti svoj dio međunarodnih odgovornosti i raditi za svjetski mir i stabilnost, rekao je u petak kineski predsjednik Xi Jinping u videopozivu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Napominjući da je svijet doživio nova velika događanja od njihovog prvog virtualnog sastanka u novembru prošle godine, Xi je rekao da se prevladavajući trend mira i razvoja suočava s ozbiljnim izazovima, te da svijet nije ni miran ni stabilan.

– Ukrajinska kriza nije nešto što želimo vidjeti – rekao je Xi.

Ovi događaji nam opet pokazuju da zemlje ne bi smjele dopustiti da dođu do tačke susreta na bojnom polju. Sukob i konfrontacija nikome nisu u interesu, a mir i sigurnost su ono što bi međunarodna zajednica trebala najviše cijeniti, dodao je.

– Kao stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i dvije vodeće svjetske ekonomije, ne samo da moramo voditi kinesko-američke odnose naprijed na pravom putu, već i preuzeti svoj dio međunarodnih odgovornosti i raditi za svjetski mir i stabilnist – rekao je Xi.

Dvojica lidera razgovarala su skoro dva sata, prenose američki mediji.