Globus

Jedan od prioriteta

Biden sa britanskim premijerom razgovarao i o Zapadnom Balkanu

11/11/2020

Upravo u telefonskom razgovoru sa Johnsonom, spomenuta je regija Zapadnog Balkana

Već u prvim razgovorima sa svjetskim liderima, novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden pokazao je spremnost da se posveti ključnim globalnim izazovima. Sudeći prema jednom od tih razgovora, Zapadni Balkan je među glavnim svjetskim temama, piše N1.

Biden je u danima nakon izbornog primao čestitke sa svih strana svijeta. Neki od europskih lidera koji su mu čestitali su njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Emmanuel Macron i premijer Velike Britanije Boris Johnson.

Upravo u telefonskom razgovoru sa Johnsonom, spomenuta je regija Zapadnog Balkana.

“Među prioritetima o kojima su raspravljali govorilo se o Covid-19 pandemijij i unapređivanju globalne zdravstvene sigurnosti, postizanje održivog ekonomskog oporavka, borba sa klimatskim promjenama, jačanje demokracije i zajednički rad na problemima kao što su Zapadni Balkan i Ukrajina”, navedeno je u službenim dokumentima Bidenovog tima.

“Novoizabrani predsjednik je izrazio interes za suradnju s Velikom Britanijom, NATO-om, i Europskom unijom na zajedničkim transatlantskim prioritetima”, istaknuto je.

U razgovorima sa Merkel i Macronom, naglašena je namjera za ponovnim jačanjem suradnje SAD i EU kroz transatlantske odnose i NATO, navodi se u dokumentima.

Today, President-elect Biden took part in separate congratulatory calls with the leaders of France, Germany, Ireland, and the United Kingdom.

Posted by Biden-Harris Presidential Transition on Tuesday, November 10, 2020

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.