Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prva inostrana posjeta od februara

Biden sa suprugom dočekao Zelenskog ispred Bijele kuće

New Project (54)

Zelenski je rekao Bidenu kako osjeća ogromnu zahvalnost prema SAD-u i posebno zahvaljuje Bidenu na “velikoj podršci” koju pruža Ukrajini, javlja BBC

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Washington gdje ga je dočekao američki predsjednik Joe Biden i njegova supruga Jill.

Predsjednik Biden i njegova supruga Jill pozdravili su novinare i pozirali zajedno sa Zelenskim, koji je u Bijelu kuću stigao praktično u vojnoj odjeći, koju nosi od 24. februara kada je ruska vojska upala u njegovu zemlju i pokušala je okupirati.

Biden je poručio Zelenskom da Sjedinjene Američke Države podržavaju “pravedan mir” za Ukrajinu, govoreći ukrajinskom čelniku da njegova zemlja nastavlja “impresionirati svijet”.

Zelenski je rekao Bidenu kako osjeća ogromnu zahvalnost prema SAD-u i posebno zahvaljuje Bidenu na “velikoj podršci” koju pruža Ukrajini, javlja BBC.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je Volodimiru Zelenskom da će Sjedinjene Države nastaviti jačati sposobnost Ukrajine da se odbrani, s posebnim naglaskom na protivzračnu odbranu.

Biden je rekao Zelenskom da Amerikanci iz obje političke stranke podupiru Ukrajince, zajedno sa saveznicima u Evropi, Japanu i drugima, kako bi bili sigurni da Ukrajina ima finansijsku, humanitarnu i sigurnosnu pomoć koja joj je potrebna. To uključuje i najavljenu isporuku Patriota, rekao je.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin eskalira napade na civile i pokušava koristiti zimu kao oružje”, dodao je Biden.

“Podržat ćemo Ukrajinu u nastojanju da postigne pravedan mir”, rekao je.

Ranije je američki državni sekretar Antony Blinken najavio slanje prvog raketnog odbrambenog sistema Patriot u Ukrajinu.

Zelenski je uručio Bidenu vojnu medalju za koju kaže da je pripadala ukrajinskom vojniku u Bakhmutu. Zelenski je rekao da ga je vojnik kojeg je jučer sreo u Bakhmutu zamolio da preda njegovu medalju “hrabrom američkom predsjedniku”.

“Koja velika čast”, rekao je Biden.

“Nisam ju zaslužio, ali mi je velika čast”, dodao je.

Bakhmut, istočni grad pod ukrajinskom kontrolom, već je mjesecima izložen ruskom bombardiranju i frontalnim napadima.