Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden: SAD će “odlučno odgovoriti” ako Rusija napadne Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, nekoliko dana nakon što je održao telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o tenzijama u Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden dao je do znanja ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici i partneri “odlučno odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu”, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju glasnogovornice Bijele kuće Jen Psaki navodi se da je američki predsjednik Biden to poručio nakon razgovora s Zelenskim, nekoliko dana nakon što je održao telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o tenzijama u Ukrajini.

“SAD i njihovi saveznici i partneri odlučno će odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu. Čelnici su izrazili potporu diplomatskim naporima, počevši sljedeće nedjelje bilateralnim američko-ruskim dijalogom o strateškoj stabilnosti, zatim kroz Vijeće NATO-Rusija te u Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju”, navela je Psaki.

U saopštenju se dodaje da je Biden naglasio je predanost SAD-a i njihovih saveznika principu “ništa o vama bez vas”, potvrdivši ponovo predanost njegove zemlje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

“Biden je također izrazio podršku mjerama za izgradnju povjerenja za deeskalaciju napetosti u Donbasu i aktivnu diplomatiju kako bi se unaprijedila provedba sporazuma iz Minska, kao podrška Normandijskom formatu”, navodi se u saopštenju.

Rusija je nedavno okupila desetine hiljada vojnika u blizini ukrajinske granice. Taj potez izazvao je zabrinutost među saveznicima u NATO-u da bi Moskva mogla planirati još jednu vojnu ofanzivu protiv svog bivšeg sovjetskog susjeda.