Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden se sastao s porodicom Navaljnog: “Bio je nevjerovatno hrabar čovjek”

Foto: X

Navaljni (47) je pao u nesvijest i iznenada preminuo u petak nakon šetnje u kažnjeničkoj koloniji “Polarni vuk” iznad Arktičkog kruga gdje je služio kaznu od tri decenije, saopćila je zatvorska služba

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak se sastao sa suprugom i kćerkom Alekseja Navaljnog, ruskog opozicionog čelnika koji je umro prošle sedmice u zatvoreničkom logoru, i nazvao ga “čovjekom nevjerovatne hrabrosti”.

Biden je, govoreći novinarima u Kaliforniji, ponovio kako Washington planira da uvede širok spektar sankcija Rusiji i njenom čelniku Vladimiru Putinu nakon smrti Navaljnog.

Navaljni (47) je pao u nesvijest i iznenada preminuo u petak nakon šetnje u kažnjeničkoj koloniji “Polarni vuk” iznad Arktičkog kruga gdje je služio kaznu od tri decenije, saopćila je zatvorska služba.

– Bio je čovjek nevjerovatne hrabrosti i nevjerovatno je kako se njegova supruga i kćerka ugledaju na to – izjavio je Biden nakon susreta s Navaljnijevom suprugom Julijom i kćerkom Dašom.

– Znam da ćemo sutra objaviti sankcije Putinu, koji je odgovoran za njegovu smrt – kazao je.

Najavljene sankcije

Zamjenica državnog sekretara Victoria Nuland kazala je u četvrtak da će neke od “stotina i stotina i stotina” sankcija koje će biti objavljene u narednim danima biti usmjerene na one koji su odgovorni za smrt Navaljnog, ali da će većina pogoditi “Putinovu ratnu mašineriju” i zatvoriti praznine u postojećem režimu sankcija.

Nove mjere tempirane su za obilježavanje druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

U saopćenju objavljenom prije nego što je Biden razgovarao s novinarima, Bijela kuća je navela da je predsjednik prenio svoje “iskreno saučešće” Navaljnijevoj porodici.

Tokom sastanka u Kaliforniji, on je izrazio divljenje Navaljnijevoj “izuzetnoj hrabrosti i njegovom naslijeđu borbe protiv korupcije i za slobodnu i demokratsku Rusije u kojoj se vladavina prava primjenjuje jednako na sviju – saopćila je Bijela kuća, prenosi Reuters.