SAD

Biden se u Bijeloj kući sastao sa liderkom bjeloruske opozicije

Tsikhanouskaya se zahvalila Bidenu “na snažnom znaku solidarnosti sa milionima neustrašivih Bjelorusa koji se mirno bore za svoju slobodu”

Američki predsjednik Joe Biden sastao se u srijedu u Bijeloj kući sa liderkom bjeloruske opozicije Sviatlanom Tsikhanouskayom, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Bila mi je čast što sam se jutros sastao s Tsikhanouskayom u Bijeloj kući. Sjedinjene Američke Države stoje uz narod Bjelorusije u njihovoj potrazi za demokratijom i univerzalnim ljudskim pravima”, objavio je Biden na društvenoj mreži.

Tsikhanouskaya se zahvalila Bidenu “na snažnom znaku solidarnosti sa milionima neustrašivih Bjelorusa koji se mirno bore za svoju slobodu”.

“Danas je Bjelorusija na prvoj liniji bitke između demokratije i autokratije. Svijet stoji uz nas. Bjelorusija će biti priča o uspjehu”, napisala je Tsikhanouskaya na Twitteru.

Bjelorusiju potresaju masovni protesti otkako je predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji vlada bivšom sovjetskom državom više od 26 godina, ponovo izabran na šesti mandat na izborima 9. augusta prošle godine za koje su njegovi protivnici tvrdili da su namješteni.

Tsikhanouskaya, koji sada živi u egzilu u Litvaniji, bila je glavni Lukašenkov protivnik.

Prije sedam dana Tsikhanouskaya se sastala sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a Jakeom Sullivanom i državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.