Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Biden tajno poslao Ukrajini najmoćnije oružje dosad. Već su žestoko napali Ruse

Foto: X

Tokom noći u utorak Ukrajina je upotrijebila projektile većeg dometa za napad na ruske trupe u lučkom gradu Berdjansku na Azovskom moru, rekao je visoki američki zvaničnik

Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice tajno poslale novi raketni sustav dugog dometa u Ukrajinu, a ukrajinske snage odmah su upotrijebile oružje za napad na ruski vojni aerodrom na Krimu prošle srijede i ruske trupe na jugoistoku zemlje tokom noći na utorak, tvrdi američki zvaničnik za New York Times.

Sjedinjene Države prethodno su isporučile Ukrajini verziju ovog taktičkog raketnog sistema – poznatog kao ATACMS – koja je mogla ponijeti kazetno streljivom do udaljenosti 160 kilometara.

Ali Ukrajina je dugo žudjela za verzijom sistema većeg dometa, s dometom od oko 450 kilometara, koji može dosegnuti dublje u okupiranu Ukrajinu, uključujući Krim, središte ruskih zračnih i kopnenih snaga, te opskrbne čvorove moskovskih snaga na jugoistoku zemlje.

Nanijeli veliku štetu Rusima

Tokom noći u utorak Ukrajina je upotrijebila projektile većeg dometa za napad na ruske trupe u lučkom gradu Berdjansku na Azovskom moru, rekao je visoki američki zvaničnik.

Prošle srijede računi društvenih medija u Ukrajini izvijestili su o velikim požarima i eksplozijama na vojnom aerodromu u Džankoju na Krimu, za koji je visoki zvaničnik SAD-a rekao da je također bio meta ATACMS-a.

U obraćanju te večeri ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je generalu Oleksandru Sirskom, najvišem ukrajinskom zapovjedniku, ali nije rekao više o napadu.

Biden napokon popustio

Američki predsjednik Biden potajno je odobrio odluku o slanju više od 100 projektila većeg dometa sredinom februara, rekao je viši zvaničnik, kao i više varijanti kazetnog streljiva. Bili su dio pošiljke oružja Ukrajini u martu vrijedne 300 miliona dolara.

Biden je dugo odbijao poslati projektile većeg dometa iz nekoliko razloga, rekao je dužnosnik. Prvo, američka vojska odlučila je da će smanjiti broj projektila koje prodaje trećim zemljama, ublaživši time zabrinutost Pentagona zbog mogućih nestašica. Ruska sve češća upotreba balističkih projektila i sve više napada na ključnu infrastrukturu također su potaknuli Ukrajinu da odlučnije zatraži oružje koje bi moglo pomoći u suprotstavljanju tim prijetnjama.

Razorne posljedice napada

Prvi napadi novim projektilima imali su razorne posljedice, piše NYT. Videozapisi koje su stanovnici objavili prošle srijede na društvenim mrežama prikazuju požare koji su izbili nakon napada.
Četiri sata nakon udara Crimean Wind, grupa koja prati objave na lokalnim društvenim mrežama, objavila je da pogođene zalihe ruskog streljiva i dalje eksplodiraju. Rekli su da su razneseni prozori na kućama u blizini aerodroma.

Kasnije je ukrajinski Glavni štab objavio snimku raketnog udara s detaljima onoga što su ukrajinski sigurnosni zvaničnici rekli da je pogođeno – četiri raketna sustava zemlja-zrak S-400, tri radarske postaje, komandno mjesto protuzračne odbrane i sistem komandovanja i kontrole odbrane na Krimu, prenosi Index.