američki predsjednik

Biden traži više od 37 milijardi dolara hitne pomoći za Ukrajinu

Joe Biden holds a Cabinet meeting – Washington
Foto: Yuri Gripas/NEWSCOM/Pixsell

Zahtjev administracije za finansiranje, baš kada poslanici Kongresa počinju zasjedanje poslije nedavnih izbora, također sadrži 9,25 milijardi dolara finansiranja za suzbijanje COVID-19 pred mogući zimski talas pandemije

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden traži od Kongresa SAD više od 37 milijardi dolara hitne pomoći Ukrajini.

Zahtjev administracije za finansiranje, baš kada poslanici Kongresa počinju zasjedanje poslije nedavnih izbora, također sadrži 9,25 milijardi dolara finansiranja za suzbijanje COVID-19 pred mogući zimski talas pandemije.

Finansiranje države ističe sredinom decembra, a pomoć Ukrajini i finansiranje proiv COVID-19 bit će dio paketa za finansiranje vlade do kraja septembra 2023. godine.

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa, Kevin McCarthy koji bi mogao postati šef tog doma, upozorio je da republikanci, “ako oni budu većina, neće podržati davanje “nepopunjenog čeka” Ukrajini.

Shalanda Young, direktorica Ureda za upravljanje i budžet Bijele kuće, rekla je da je više od tri četvrtine od 40 milijardi dolara koje je Kongres ranije ove godine odobrio za Ukrajinu već isplaćeno ili opredijeljeno. Bidenova administracija tražila je ukupno 37,7 milijardi dolara podrške.

Predložena pomoć Ukrajini uključuje 21,7 milijardi dolara za vojnu, obavještajnu i drugu odbrambenu podršku, 14,5 milijardi dolara za humanitarnu pomoć i za pomoć u funkcionisanju ukrajinske vlade, 900 miliona dolara za zdravstvenu zaštitu i usluge podrške za Ukrajince koji žive u SAD i 626 miliona dolara za nuklearnu bezbjednosnu podršku Ukrajini i modernizaciji strateških rezervi nafte, prenosi Slobodna Evropa.