Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki predsjednik

Biden u Kentuckyju: Savezna vlada pokrit će troškove za sve hitne radove

Biden je tokom posjete pogođenim područjima rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne obnovi – i to koliko god bude potrebno, dodajući da je opseg razaranja “gotovo nevjerovatan”

Američki predsjednik Joe Biden obećao je u srijedu zajednicama koje su razorene tornadom u posebno teško pogođenoj državi Kentucky svu moguću pomoć vlade.

Nakon nekih od najjačih tornada ikada viđenih u SAD-u, potvrđeno je da su najmanje 74 osobe poginule u Kentuckyju, iako se očekivalo da će broj žrtava rasti. Smrtni slučajevi su također potvrđeni u obližnjim državama, uključujući Illinois, Tennessee i Arkansas.

Biden je tokom posjete pogođenim područjima rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne obnovi – i to koliko god bude potrebno, dodajući da je opseg razaranja “gotovo nevjerovatan”.

“Tornado je gutao sve na svom putu”, rekao je Biden obraćajući se stanovnicima Dawson Springsa u Kentuckyju.

“Obećavam vam, ozdravit ćete, mi ćemo se oporaviti, mi ćemo se obnoviti”, rekao je tokom posjete pogođenim područjima.

Biden je najavio da će savezna vlada “pokriti 100 posto troškova… za sve hitne radove” u prvih 30 dana od uklanjanja ruševina do plaćanja prekovremenog rada za policiju i hitne službe.

“Dobit ćete sve što vam treba”, rekao je.

On je prethodno obećao jugoistočnoj državi da će federalna vlada pokriti 75 posto troškova.

Ranije u srijedu, Biden je posjetio posebno pogođeni grad Mayfield, gdje je vidio brojne oštećene ili potpuno uništene kuće i razgovarao s lokalnim stanovništvom.

Također je preletio područje katastrofe kako bi dobio pogled na situaciju iz zraka, prenosi dpa.

Tornada su u petak navečer ostavila pustoš na oko 320 kilometara, što je posljednja u nizu prirodnih katastrofa koje su pogodile Sjedinjene Države, koje su ove godine već pretrpjele razorne oluje, teške poplave i goleme požare.