Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

susret sa zelenskim

Biden u Kijevu: Putin je teško pogriješio

Banja Luka: Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske i 31 godine njenog postojanja
08.01.2022., Sportska dvorana Borik, Banjaluka, BiH – Svecana akademija povodom Dana Republike Srpske i 31 godina njenog postojanja odrzana je u Banja Luci. Akademiji su prisustvovali predsjednik Republike Milorad Dodik, predsjedavajuca Predsjednistva BiH Zeljka Cvijanovic, predsjednik Narodne skupstine Srpske Nenad Stevandic, premijer Radovan Viskovic, ministri u Vladi Srpske kao i clanovi Vlade Srbije, nacelnik Generalstaba Vojske Srbije general Milan Mojsilovic, predsjednik Skupstine Srbije Vladimir Orlic, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, te zvanice iz javnog, drustvenog i politickog zivota. Govor je odrzao i srpski glumac Vuk Kostic. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Obraćajući se novinarima zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, najavio je da će u paketu biti vojna oprema – artiljerijsko streljivo, haubice i ručne protutenkovske rakete tipa Javelin

Američki predsjednik Joe Biden najavio je danas tokom iznenadnog posjeta Kijevu novi paket pomoći Ukrajini vrijedan pola milijarde dolara.

Obraćajući se novinarima zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, najavio je da će u paketu biti vojna oprema – artiljerijsko streljivo, haubice i ručne protutenkovske rakete tipa Javelin.

Biden je u obraćanju govorio o otpornosti ukrajinske vojske u trenucima kad rat ulazi u drugu godinu:

“Godinu dana kasnije, Kijev je i dalje tu. Ukrajina je i dalje tu. Demokracija je i dalje tu”. Američki predsjednik susreo se s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim te njegovom suprugom Olenom Zelenskom u predsjedničkoj rezidenciji u glavnom gradu Ukrajine.

Vojna pomoć od 500 miliona dolara

Biden je danas u Kijevu rekao kako je posjetio glavni grad Ukrajine kako bi potvrdio “neupitnu” podršku Ukrajini te najavio ne samo novi paket vojne pomoći vrijedan 500 miliona dolara nego i nove sankcije Rusiji.

“Dok se svijet priprema obilježiti prvu obljetnicu ruske brutalne invazije Ukrajine, danas sam u Kijevu kako bih se susreo s predsjednikom Zelenskim i potvrdio našu neupitnu posvećenost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu”, poručio je Biden u priopćenju Bijele kuće.

“Kad je Putin prije gotovo godinu dana pokrenuo invaziju, mislio je da je Ukrajina slaba te da je Zapad podijeljen. Mislio je da će izdržati duže od nas. Teško je pogriješio”, rekao je Biden. U priopćenju Bijele kuće navodi se da je Biden potvrdio novu donaciju vojne opreme Ukrajini, dodavši kako će kasnije ove sedmice njegova vlada “najaviti dodatne sankcije protiv ruskih elita i kompanija koje pokušavaju pomoći ruskom ratnom stroju”.

“Ključni” i “plodonosni” razgovori

Nakon američkog predsjednika Joea Bidena, novinarima u Kijevu se obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazavši kako su današnji razgovori s američkim kolegom bili “ključni” i “plodonosni”.

“Nadamo se da će ova godina postati godina pobjede”, rekao je Zelenski dodavši kako će nastaviti raditi sve što je moguće da “demokratski svijet pobijedi u ovoj povijesnoj borbi”.

“Ukrajina se suočava s vrlo teškim periodom”, rekao je Zelenski dodavši da će uz pomoć SAD-a i ostatka svijeta postići “povijesna ostvarenja”. “Današnji pregovori biili su važni, vrlo plodonosni i ključni. Definitivno će se osjetiti na ratištu”, dodao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik rekao je da je s Bidenom razgovarao i o slanju dalekometnog oružja, baš kao i drugog oružja koje Ukrajina još nije dobila. “Važna je i obnova i inzistiranje na pravdi. Agresor mora preuzeti odgovor za agresiju i nadoknaditi štetu”, rekao je Zelenski pa još jednom zahvalio SAD-u na podršci.