Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik SAD

Biden u Poljskoj posjetio američke vojnike: Vi ste najbolja borbena sila u historiji

biden

Sa vojnicima je jeo pizzu u kafeteriji vojne baze, a potom se obratio prisutnima

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden posjetio je američke vojnike koji služe u Poljskoj i zahvalio im se na njihovoj službi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što je u četvrtak obavio sastanke u Briselu u Belgiji na kojima se razgovaralo o rusko-ukrajinskom ratu, Biden je danas stigao u Poljsku u Rzeszow, najveći grad na jugoistoku zemlje.

Biden je tom prilikom posjetio bazu američke 82. zračno-desantne divizije u tom gradu i razgovarao s američkim vojnicima.

Sa vojnicima je jeo pizzu u kafeteriji vojne baze, a potom se obratio prisutnima.

“Ono što trenutno ovdje radite je veoma važno za cijeli svijet. Nalazimo se na prekretnici. Zahvaljujem vam se svima”, kazao je Biden.

“Ukrajinci su pokazali da imaju kičmu. Pogledajte kako su hrabri… Žene, mladi ljudi, izlaze pred proklete tenkove i govore ‘ne odlazim, ostajem ovdje’. Nevjerovatni su”, rekao je Biden američkim vojnicima.

Dodao je kako “svijet trenutno gleda borbu između demokratije i oligarha”.

“Ovo u što ste uključeni je puno više od toga možete li ili ne pomoći ukrajinskom narodu. Ovo je nova faza. Vaša generacija nalazi se na prelomnoj tački”, rekao je.

Zahvalio je američkim vojnicima, dodavši da je “američka vojska najbolja borbena sila u historiji svijeta”.

U pratnji predsjednika bio je i američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Biden bi kasnije tokom dana trebao otputovati u poljsku prijestolnicu Varšavu, a sutra će se sastati s predsjednikom Poljske Andrzejem Dudom.