Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi američki predsjednik

Biden ušao u Bijelu kuću, u Ovalnom uredu ga dočekalo Trumpovo pismo

CNN je objavio koje sve odluke će Biden donijeti u prvim satima svog boravka u Bijeloj kući, ali i narednih dana

Inaugurisani 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden s članovima svoje mnogobrojne porodice ušo je u Bijelu kuću, nakon njegovog dugog i čvrstog zagrljaja sa suprugom Jill.

Biden, zajedno sa suprugom, djecom i unucima u Bijelu kuću dopraćen je svečanom vojnom paradom. U nekoliko navrata skrenuo je s rute kako bi pozdravio novinare i rijetke građane poredane iza ograde.

Nedugo zatim, u Bijelu kuću je stigla i nova potpredsjednica SAD-a Kamala Harris sa svojom porodicom.

CNN je objavio koje sve odluke će Biden donijeti u prvim satima svog boravka u Bijeloj kući, ali i narednih dana. Već danas Biden će potpisati 17 odluka, kako bi što prije “popeglao” posljedice ostavštine svog prethodnika Donalda Trumpa.

Tako će jednim potezom olovke zaustaviti gradnju zida na granici koju je pokrenuo Trump, te će usvojiti progresivnije mjere koje se tiču zaštite okoliša. Očekuje se i da će vratiti SAD u Pariški klimatski sporazum, kao i zaustaviti izlazak Amerike iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Šta je Trump napisao?

Također, Biden će odrediti obavezno nošenje zaštitne maske na svim posjedima u federalnom vlasništvu. Već danas će imenovati koordinatora koji će nadgledati distribuciju vakcine protiv korona virusa, ali i ostale medicinske opreme.

Jedna od stvari koja će dočekati Bidena na stolu u Ovalnom uredu bit će pismo koje mu je ostavio prethodnik Donald Trump. Kako javljaju američki mediji, pismo mu je ostavio na istom mjestu na kojem je Trumpu pismo ostavio predsjednik prije njega, Barack Obama.

Inače, sadržaj pisma kojeg je Trump ostavio Bidenu se iščekuje s velikim zanimanjem, no još nije poznato hoće li ga Biden objaviti.

Prvi radni dan

Prvi pravi radni dan, u četvrtak, Biden će se fokusirati na korona virus, a u petak na ekonomski oporavak. U tom smislu će iduće sedmice krenuti s akcijom “Kupuj američko” kojom će potaknuti kupovanje proizvoda od američkih proizvođača. Također iduće sedmice krenut će s prijedlog eliminacije privatnih zatvora, a krajem iduće sedmice potpisat će nekoliko odluka koje se tiču imigracijske i granične politike.

Ranije danas Biden se javnosti javio i sa službenog Twitter profila predsjednika SAD-a (@POTUS) i poručio da nema vremena za gubljenje i da je vrijeme da se krene naprijed.

Nova administracija Bijele kuće tvitala je da predsjednik Biden preuzima Ured predsjednika u trenutku kada je “nacija pred krizom i zahtijeva hitnu akciju”.