Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden uveo sankcije izraelskim doseljenicima zbog “nepodnošljivog nivoa nasilja”

Joe Biden
Foto: Graeme Sloan/Sipa USA/Pixsell

Sankcije protiv individua koje su na crnoj listi blokira im pristup imovini koju imaju u SAD, uvodi im se zabrana ulaska u Ameriku i zabranjuje se američkim državljanima da vrše bilo kakve transakcije sa kažnjenima

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena saopćila je danas da je uvela sankcije četvorici Izraelaca koji su umiješani u napade na Palestince na Zapadnoj obali.

Biden je izdao direktivu kojom State Departmentu i Ministarstvu finansiju daje ovlaštenje da kazne pojedince, što je praksa SAD kada žele sanckionisati kriminalce, teroriste i prekršioce ljudskih prava.

“Ja, Joseph R. Biden Jr., predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, smatram da je situacija na Zapadnoj obali, posebno visoka razina nasilja ekstremističkih doseljenika, prisilnog raseljavanja ljudi i sela te uništavanja imovine, dosegnula nepodnošljive razine i predstavlja ozbiljna prijetnja miru, sigurnosti i stabilnosti Zapadne obale i Gaze, Izraela i šire regije Bliskog istoka”, stoji u nalogu.

Sankcije protiv individua koje su na crnoj listi blokira im pristup imovini koju imaju u SAD, uvodi im se zabrana ulaska u Ameriku i zabranjuje se američkim državljanima da vrše bilo kakve transakcije sa kažnjenima.

Visoki član administracije rekao je da je odluka usmjerena da se na Zapadnoj obali promovišu “mir, bezbjednost i dostojanstvo”, kao i da je dio širih ciljeva administracije ka uspostavljanju palestinske države, dok se paralelno podržava Izrael da uništi Hamas u Pojasu Gaze.

Nivo nasilja na Zapadnoj obali povećao se u 2023. godini i postao je najviši u odnosu na prethodne godine.