Globus

Američki predsjednik

Biden: Vakcina protiv koronavirusa uskoro i za mlađe od 12 godina

22/07/2021

U SAD-u se u posljednje dvije semice gotovo utrostručio broj zaraženih koronavirusom. Svi hospitalizovani i preminuli od koronavirusa nisu bili vakcinisani

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je nezadovoljstvo zbog usporene stope vakcinisanja protiv bolesti COVID-19 u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i izjavio je da je “gigantski važno” za Amerikance da ojačaju protiv virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Biden je, govoreći u srijedu navečer u gradskoj vijećnici u Cincinnatiju, rekao da se kriza javnog zdravstva u velikoj mjeri pretvorila u nepovoljnu situaciju zbog nevakcinisanih, jer je širenje delta varijante dovelo do povećanog broja zaraženih širom zemlje.

“Imamo pandemiju za one koji se nisu vakcinisali, a to je tako osnovno, tako jednostavno”, rekao je Biden.

Američki predsjednik je takođe izrazio optimizam da će za djecu mlađu od 12 godina biti odobrena vakcinacija u narednim mjesecima. Ali je pokazao nezadovoljstvo zbog činjenice da se toliko Amerikanaca koji ispunjavaju uslove i dalje ne odazivaju.

“Ako se vakcinisani, nećete biti hospitalizovani, nećete biti na odjelu intenzivne njege, nećete umrijeti. Tako da je gigantski važno da se svi ponašamo poput Amerikanaca kojima je stalo do naših Amerikanaca”, izjavio je Biden.

U SAD-u se u posljednje dvije semice gotovo utrostručio broj zaraženih koronavirusom. Svi hospitalizovani i preminuli od koronavirusa nisu bili vakcinisani.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.