Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čestitala mu i kina

Biden zvanično pobijedio u Arizoni, čekaju se potpuni rezultati iz još dvije države

biden

Čekaju se rezultati još iz Georgije i North Caroline koje daju 16 i 15 elektorskih glasova

Kandidat Demokratske partije Joe Biden izvojevao je tijesnu pobjedu u saveznoj državi Arizoni, čime je napravio još jedan važan korak ka već izvjesnoj pobjedi na 59. predsjedničkim izborima u SAD-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema neslužbenim rezultatima bivši potpredsjednik SAD-a Biden je već sakupio dovoljan broj elektorskih glasova i pobijedio republikanskog rivala i aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, ali potpuni rezultati još uvijek nisu saopćeni iz tri savezne države.

Sinoć su američki mediji javili da je Biden u Arizoni osvojio 49,4 posto glasova i pobijedio Trumpa koji je dobio povjerenje 49,06 posto birača u toj državi. Razlika je bila manja od 11.000 glasova, ali je dovoljna da Biden na svoj konto doda dodatnih 11 elektorskih glasova.

Čekaju se rezultati još iz Georgije i North Caroline koje daju 16 i 15 elektorskih glasova.

Izborni sistem SAD-a je specifičan i poprilično kompliciran, pošto ne pobeđuje nužno kandidat koji osvoji najviše glasova na nivou cijele zemlje, već onaj koji dobije najmanje 270 od 538 takozvanih elektora.

Biden je već sakupio 290 elektorskih glasova i već je proglasio izbornu pobjedu, ali Trump i dalje tvrdi da je bilo izbornih prevara i da izborna trka još uvijek nije gotova.

Kina čestitala Bidenu na izboru za američkog predsjednika

Kina je u petak postala jedna od posljednjih velikih zemalja koja je službeno čestitala Joeu Bidenu na izboru za američkog predsjednika, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Poštujemo izbor američkog naroda. Čestitamo gospodinu Joe Bidenu i gospođi Kamali Harris. Istovremeno, rezultat će biti potvrđen prema zakonima i procedurama Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Wang Wenbin, portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine.