američki predsjednik

Bidena upitali da li su se talibani promijenili, njegov odogovor je bio kratak

– Mislim da oni prolaze kroz neku vrstu egzistencijalne krize oko toga da li žele da budu priznati od međunarodne zajednice kao legitimna vlada. Nisam siguran da oni to čine – kazao je Biden

Talibani moraju odlučiti da li žele da ih prizna međunarodna zajednica, izjavio je američki predsjednik Joe Biden u intervjuu za TV mrežu ABC emitiranom u četvrtak, dodajući kako ne smatra da je grupa promjenila svoja temeljna uvjerenja.

Upitan da li smatra da su se talibani promijenili, Biden je izjavio za ABC News: „Ne“.

– Mislim da oni prolaze kroz neku vrstu egzistencijalne krize oko toga da li žele da budu priznati od međunarodne zajednice kao legitimna vlada. Nisam siguran da oni to čine – kazao je Biden, dodajući kako izgleda da se grupa više obavezala na svoja uvjerenja.

Dodao je, međutim, da talibani moraju nositi s tim mogu li to pružiti Afganistancima.

– Oni također moraju brinuti imaju li dovoljno hrane da jedu, da li imaju prihode koji mogu pokretati ekonomiju, o tome mogu li se održati zajednički kao društvo za koje zapravo mogu reći da o njemu mnogo mare. Ja ne računam na to – izjavio je Biden u intervjuu, snimljenom u srijedu.

Također je dodao da bi trebao ekonomski i diplomatski pritisak – ne vojna sila – kako bi se osigurala prava žena, prenosi AP.