američki predsjednik

Bidenov plan: Do 4. jula vakcinisati 70 posto odraslih

Joe_Biden_maska_Bijela_kuca_Twitter

Potražnja za vakcinama znatno je opala u cijeloj zemlji, a naročito u pojedinim državama koje odbijaju dio ili sve doze koje im se dodjeljuju nedjeljno

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u utorak da bi, po novom cilju imunizacije protiv koronavirusa, do 4. jula 70 posto odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) trebalo primiti najmanje jednu dozu vakcine protiv bolesti COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Potražnja za vakcinama znatno je opala u cijeloj zemlji, a naročito u pojedinim državama koje odbijaju dio ili sve doze koje im se dodjeljuju nedjeljno.

Kako bi ubrzala proces vakcinacije Federalna vlada će neke od tih doza prvi put isporučiti područjima sa većom potražnjom.

Administracija je navela da će višak biti prebačen onima koje još čekaju na isporuku doza da bi zadovoljile potražnju.

“Morate se vakcinisati. Čak i ako su šanse da se ozbiljno razbolite male, zašto rizikovati? To bi moglo spasiti vaš život ili život nekoga koga volite”, poručio je američki predsjednik iz Bijele kuće.

Do sada je više od 56 posto odraslog američkog stanovništva primilo najmanje jednu dozu, dok je oko 105 miliona u potpunosti vakcinisano protiv koronavirusa. Cilj Bidenove administracije je u potpunosti vakcinisati najmanje 160 miliona stanovnika.