Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wilmington

Bidenov pobjednički govor: “Sada završava mračno doba demonizacije”

Election 2020 Biden
President-elect Joe Biden speaks Saturday, Nov. 7, 2020, in Wilmington, Del. (AP Photo/Andrew Harnik)

Najavio je kako će se potruditi da Amerika bude poštovana u cijelom svijetu

Novi američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji u Wilmingtonu u Delawareu, nakon što su američki mediji proglasili njegovu pobjedu.

Joe Biden je izašao pred okupljene uz pjesmu Brucea Springsteena.

“Ljudi su rekli svoje, osigurali su nam pobjedu”, počeo je Biden.

“Želim biti predsjednik koji neće dijeliti”, rekao je Biden i dodao: “Ja sam Jillin suprug i ne bi bio ovdje da nema nje. Jill će biti odlična Prva dama”.

Najavio je kako će se potruditi da Amerika bude poštovana u cijelom svijetu.

“Večeras ne bih bio ovdje bez ljubavi svoje supruge, djece, unuka i cijele porodice”, rekao je Biden i zahvalio i Kamali Harris.

Zahvalio je i svima koji su usred pandemije omogućili da se izbori provedu.

“Afroameričko stanovništvo će uvijek imati moju podršku jer su ustali za mene. Želio sam kampanju koja izgleda kao Amerika. Oni koju nisu glasali za mene, razumijem razočarane, ali dajmo jedni drugima priliku, vrijeme je da ponovno slušamo jedne druge. Naše protivnike ne smijemo tretirati kao neprijatelje. Oni nisu naši neprijatelji, oni su Amerikanci. Biblija nam kaže da postoji vrijeme za sve, a sad je vrijeme da zacijelimo”, rekao je Biden.

Poručio je kako je vrijeme da se obnovi demokratija te se bori sa klimatskim promjenama i pandemijom.

Najavio je i kako će okupiti tim naučnika koji će 20. januara nakon inauguracije donijeti plan borbe protiv koronavirusa.

“Ja sam ponosni demokrat, ali vladat ću kao američki predsjednik. Neka ovo mračno doba demonizacije u Americi završi sada i ovdje. Moramo dati šansu svima bez obzira, na spol, rasu… Obilježeni smo teškim trenucima kada odlučujemo ko smo i šta se želimo biti”, rekao je.

“Večeras cijeli svijet gleda Ameriku. Amerika je svjetionik”, zaključio je Biden.

Biden je za kraj poentirao:

“Mislim na sve one koji su izgubili nekoga od ovog virusa, moje srce je uz vas. Idemo postati zdrava i jaka nacija. Hvala svima, Bog vas blagoslovio, Bog blagoslovio Ameriku”.