Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obećanje predsjednika SAD-a

Bidenova administracija otvara povjerljive dokumente o 11. septembru

_119818143_gettyimages-1161118

Taj potez, koji je u izjavi iz Bijele kuće pozdravio Joe Biden, uslijedio je dok članovi porodica skoro 3.000 žrtava napada od predsjednika traže konkretniju akciju

Američko ministarstvo pravde ponovo će otvoriti tajne dokumente vlade o napadima Al-Kaide 11. septembra 2001. godine, s namjerom da javnosti pruži više informacija o tom događaju.

Taj potez, koji je u izjavi iz Bijele kuće pozdravio Joe Biden, uslijedio je dok članovi porodica skoro 3.000 žrtava napada od predsjednika traže konkretniju akciju.

– Kao što sam obećao tokom svoje kampanje, moja administracija zagovara maksimalan nivo transparentnosti u okvirima zakona i pridržavanje strogih smjernica izdanih tokom uprave (bivšeg predsjednika Baracka) Obame i Bidena o pozivanju na privilegije državnih tajni – naveo je Biden u saopćenju, javlja Al Jazeera.

Uoči 20. godišnjice napada, članovi porodica žrtava od Bidena zahtijevaju da skine oznaku tajnosti sa povjerljivih dokumenata, koji će, kako tvrde, pokazati da su čelnici Saudijske Arabije podržali napade.

Oni su, zajedno sa preživjelim u napadima, u petak objavili pismo u kojem su Bidenu poručili da, ukoliko ne otvori dokumente, niti ne dolazi na obilježavanje godišnjice napada.

– Od zaključka Komisije 9/11. iz 2004. godine, otkriveno je mnogo dokaza koji ukazuju da su dužnosnici saudijske vlade podržali napade – navodi se u pismu, koje je potpisalo 1.700 osoba.

– Kroz različite administracije, ministarstvo pravde i FBI nastoje sakriti te informacije i spriječiti američki narod da čuje punu istinu o napadima – dodali su.

Saudijska Arabija negira da je imala ulogu u napadima.

Članovi porodica žrtava 11. septembra dugo su tražili dokumente američke vlade koji se odnose na to da li je Saudijska Arabija pomogla ili finansirala bilo koju od 19 osoba povezanih s Al-Kaidom, koji su izveli razorni napad.

– Cijenimo što je predsjednik Biden odao priznanje našim porodicama dok tražimo pravdu i odgovornost Kraljevine Saudijske Arabije – rekao je Brett Eagleson, čiji je otac Bruce Eagleson ubijen, u izjavi za novinsku agenciju Reuters.

– No, nažalost, već smo čuli mnogo praznih obećanja – dodao je.

Operativci Al-Kaide su 11. septembra 2001. oborili tri putnička aviona u dva nebodera Svjetskog trgovačkog centra (WTC) i zgradu Pentagona u Washingtonu. Četvrti avion, za koji se vjerovalo da je ciljao zgradu Capitola, srušio se u polje u Pennsylvaniji.

Prošle godine, američki sudija od saudijske vlade je zatražio da ispita 24 aktuelna i bivša zvaničnika, uključujući i bivšeg ambasadora u SAD-u, u parnici koju su pokrenule porodice žrtava, koje tvrde da je Saudijska Arabija pružila pomoć napadačima.