Novi predsjednik

Bijela kuća: Biden će insistirati na produženju sporazuma Novi START s Rusijom

Čak i u vrijeme kada sarađujemo s Rusijom na promicanju američkih interesa, mi također radimo na tome da Rusiju proglasimo odgovornom za nesmotrene i neprijateljske akcije – izjavila je Psaki

Američki predsjednik Joe Biden insistirat će na produženju sporazuma Novi START o kontroli naoružanja s Rusijom, saopćila je Bijela kuća u jednoj od prvih velikih vanjskopolitičkih odluka nove administracije, uoči isteka sporazuma početkom februara.

– Predsjednik je dugo vremena poručivao da je sporazum Novi START u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država, i njegovo produženje ima čak i veći značaj kada su odnosi s Rusijom zategnuti u ovo vrijeme – izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na brifingu za novinare.

Također je kazala da je Biden “zadužio“ obavještajnu zajednicu da u potpunosti procijeni kršenja cyber prostora “Solarni vjetar“, rusko uplitanje u američke izbore u 2020. godini, rusku upotrebu hemijskog oružja protiv opozicionog čelnika Alekseja Navalnog i navodne ucjene za američke vojnike u Afganistanu.

– Čak i u vrijeme kada sarađujemo s Rusijom na promicanju američkih interesa, mi također radimo na tome da Rusiju proglasimo odgovornom za nesmotrene i neprijateljske akcije – izjavila je Psaki.

Sporazum o kontroli naoružanja koji bi trebao isteći 5. februara, limitira Sjedinjene Države i Rusiju na razmještaj ne više od 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava po svakoj od dvije zemlje.

Pored ograničenja broja razmještenog strateškog nuklearnog naoružanja, Novi START limitira broj projektila koji se lansiraju sa zemlje i iz podmornica, kao i bombardera koji ih mogu ispaliti.

Pentagon navodi u saopćenju da su Amerikanci “mnogo sigurniji“ s produženjem tog sporazuma.

Kremlj je saopćio u srijedu da ostaje predan produženju sporazuma Novi START i da bi pozdravio svako obećanje Bidenove administracije o postizanju sporazuma između dvije sile, prenosi Reuters.