Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijela kuća: Borba SAD-a protiv ISIS-a pri samom kraju

isil irak predaja333

Bijela kuća je saopćila da je borba američkih snaga protiv terorističke organizacije ISIS-a pri samom kraju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zemlje regiona, uključujući i Ujedinjene narode (UN), moraju raditi u cilju uspostave mira ali i kako se ISIS ne bi ponovo pojavio”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

“Vojna misija čiji cilj je uništenje ISIS-a u Siriji ubrzano se približava kraju nakon što je ta teroristička organizacija skoro u potpunosti eliminisana. SAD i saveznici su posvećeni zadaći da u Siriji unište i posljednje ostatke ISIS-a. Sa našim saveznicima i partnerima ćemo i dalje razgovarati o budućim planovima po pitanju Sirije”, navodi se u saopćenju.

Također, neimenovani američki zvaničnici su poručili da će američke snage još neko vrijeme ostati u Siriji, ali će se nakon toga sigurno povući iz te ratom pogođene zemlje.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je u utorak izjavio da njegova zemlja već aktivno radi na planu izlaska iz Sirije.

“Radimo na planu izlaska iz Sirije. Ukoliko Saudijska Arabija želi da ostanemo u Siriji trebat će platiti za to”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Naglasio je da bi zemlje koje žele da SAD i dalje ostane u ratu u Siriji morale platiti Washingtonu za vojno prisustvo u toj zemlji.

Inače, Saudijska Arabija je ranije poručila da želi da američke snage i dalje ostanu u Siriji.

Trump je i krajem marta izjavio da će se američke snage uskoro povući iz Sirije, dodajući kako je taj momenat veoma blizu, te naglasio da se drugi trebaju više pozabaviti tom zemljom.