Bijela kuća: Dok je Assad na vlasti, nema rješenja sirijske krize

Bashar-al-Assad

Portparol Bijele kuće Josh Earnest je izjavio kako je nemoguće i zamisliti rješenje političke krize u Siriji sve dok je u toj zemlji na vlasti predsjednik Bashar al-Assad i poručio kako će bezuspješna biti svaka inicijativa da se formira sirijska vlada nacionalnog jedinstva ako u njoj bude Assad.

Tokom redovnog dnevnog brifinga za novinare, Earnest je komentirao nedavne izjave sirijskog predsjednika Assada koje je prenijela ruska novinska agencija RIA Novosti.

„Ne znam da li se Assad vidi kao dio sirijske vlade nacionalnog jedinstva. Posve je jasan naš stav da bi to bila beznadežna inicijativa“, kazao je Earnest.

Ističući kako su vlasti SAD-a i ranije izražavale zabrinutost u vezi sa liderstvom Assada u Siriji, Earnest je kazao kako je „nemoralno u punom smislu te riječi“ okrenuti vojsku na nevine civile, te dodao da je upravo takav potez bio razlog zbog čega se veliki dio Sirije okrenuo protiv Assada.

„Nemoguće je i zamisliti situaciju da politički kaos i nasilje u Siriji budu zaustavljeni sve dok je Assad na vlasti“, kazao je Earnest i dodao bi do rješenja sirijske krize, a time i krize u regiji, moglo doći ukoliko se Assad povuče sa vlasti.