Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijela kuća odredila pravilnik za ulazak u SAD građana iz šest muslimanskih zemalja

muslimani

Bijela kuća je odredila nove kriterijume za izdavanje viza građanima šest većinski muslimanskih zemalja i za sve izbjeglice, a jedan od zahtjeva je da imaju bliske porodične ili poslovne veze u Americi.

Pravila, koja važe za građane Irana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena, stupila su na snagu noćas.

Nove mjere su uvedene nakon što je Vrhovni sud SAD odobrio djelimično sprovođenje zabrane putovanja u Ameriku za državljane pomenutih zemalja, koju je ranije uveo predsjednik Donald Trump.

Trampovo izvršno naređenje prethodno je bilo blokirano pred nižestepenim sudovima, prenio je BBC.

Prema novim pravilima, u narednih 90 dana lica koja u SAD nemaju bliskog srodnika – roditelja, supružnika, dijete, zeta ili snaju, brata ili sestru – neće moći da uđu u Ameriku.

Definicija bliskog srodnika isključuje baku i djeda, ujaka, ujnu, strica, strinu, ostale rođake i unuke. Izuzetak predstavljaju osobe koje imaju čvrste poslovne ili obrazovne veze sa SAD.

U pravilniku je naglašeno da odnos mora biti formalan, dokumentovan i formiran na uobičajen način, a ne radi zaobilaženja ovog izvršnog naređenja.

Osobe koje su već dobile američke vize nisu obuhvaćene, a ulazak će biti dozvoljen i licima sa dvojnim državljanstvima i sa pasošem neke od zemalja koje nisu obuhvaćene ovom akcijom.