Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"crvena linija"

Bijela kuća: Rusko djelovanje je invazija na Ukrajinu

Bijela kuća odlučila je da počne nazivati ​​ruske akcije “invazijom” zbog situacije na terenu, prema američkom zvaničniku koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, prenosi AP

Bijela kuća je počela nazivati raspoređivanje ruskih trupa u istočnoj Ukrajini “invazijom” nakon što je prvobitno oklijevala da koristi taj izraz.

Taj izraz predstavlja ‘crvenu liniju’ za koji je predsjednik Joe Biden rekao da će dovesti do toga da SAD uvede ozbiljne sankcije Moskvi.

Jon Finer, glavni zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, rekao je u utorak: “Mislimo da je ovo početak najnovije ruske invazije na Ukrajinu.”

Bijela kuća odlučila je da počne nazivati ​​ruske akcije “invazijom” zbog situacije na terenu, prema američkom zvaničniku koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, prenosi AP.

Administracija se u početku opirala pozivanju na raspoređivanje trupa jer je Bijela kuća željela vidjeti šta će Rusija zapravo učiniti. Zvaničnik je dodao da je, nakon procjene kretanja ruskih trupa, postalo jasno da je riječ o novoj invaziji.