Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasila se direktorica budžeta

Bijela kuća: SAD-u ponestaje novca za pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije

bijela kuća
Foto: Unsplash

Young je u pismu koje je objavila Bijela kuća navela da bi prekid finansiranja i dotoka oružja u Ukrajinu povećao vjerovatnoću ruskih pobjeda

Direktorica budžeta Bijele kuće Shalanda Young upozorila je u ponedjeljak u pismu predsjedniku Predstavničkog doma, republikancu Mikeu Johnsonu i drugim čelnicima Kongresa da Sjedinjenim Državama ponestaje vremena i novca da pomognu Ukrajini u ratu s Rusijom.

Administracija predsjednika Joea Bidena u oktobru je tražila od Kongresa skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ambicioznih planova za sigurnost granica Ukrajine, Izraela i SAD.

Republikanci kontroliraju Predstavnički dom s malom većinom, a finansiranje Ukrajine postalo je politički kontroverzno uz neke desničarske poslanike koji mu se otvoreno protive.

Young je u pismu koje je objavila Bijela kuća navela da bi prekid finansiranja i dotoka oružja u Ukrajinu povećao vjerovatnoću ruskih pobjeda.

-Želim da budem jasna: bez akcije Kongresa, do kraja godine će nam ponestati resursa za nabavku više oružja i opreme za Ukrajinu i nabavku opreme iz američkih vojnih zaliha. Ne postoji magični lonac finansijskih sredstava koji je na raspolaganju da ispunimo taj imperativ. Nemamo novca – i skoro je isteklo vrijeme – napisala je ona, prenosi Reuters.