Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bilans napada u Egiptu: Poginule 43 osobe, više od 100 povrijeđeno

egipat crkva napad

Najmanje 43 osobe su poginule, a 119 ih je povrijeđeno u odvojenim bombaškim napadima na koptske crkve u Egiptu, saopštili su zvaničnici.

Dvije koptske crkve u egipatskim gradovima Tanta i Aleksandrija u nedjelju su, na praznik kada kršćani slave dan ulaska Isusa Krista u Jerusalem, bile mete bombaških napada za koje je odgovornost preuzela teroristička organizacija ISIS.

Prvi napad se dogodio tokom današnje mise u crkvi St. Đorđe u sjevernom gradu Tanta, a u napadu je, prema posljednjim informacijama, poginulo najmanje 27, a ranjeno 78 osoba.

Nekoliko sati kasnije bombaš samoubica je izveo i napad ispred koptske katedrale St. Marko u Aleksandriji, a u toj eksploziji je ubijeno najmanje 16, a ranjena 41 osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta je saopštilo kako je samoubica aktivirao eksploziv na sebi nakon što su ga policajci zaustavili u nakani da uđe u crkvu. Među poginulima su i najmanje četvorica policajaca.

U trenutku eksplozije u katedrali se nalazio i poglavar Koptske pravoslavne crkve Tawadros II, koji nije povrijeđen, prenose lokalni mediji.

Egipatske vlasti proglasile su trodnevnu žalost, a predsjednik Abdel Fattah el-Sisi proglasio je tromjesečno vanredno stanje u zemlji.

Odgovornost za oba napada preuzeli su pripadnici terorističke organizacije ISIS.

Jučerašnji napad osudili su i Turska, Saudijska Arabija, Francuska, SAD, kao i brojne druge zemlje među kojima i BiH.