Globus

Bilans žrtava napada u Las Vegasu: 58 poginulih, 515 ranjenih

02/10/2017

Joe Lombardo, šerif Las Vegasa, izjavio je da je u sinoćnjem oružanom napadu u Las Vegasu poginulo 58 osoba, dok je 515 ranjeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Lombardo je novinarima kazao da je u toku istraga u vezi s brutalnim napadom.

Iz Američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) su naveli da napadač nije povezan s terorističkom organizacijom ISIS.

Dodali su kako je dosadašnja istraga pokazala da napadač nije povezan s bilo kojom međunarodnom terorističkom organizacijom.

Iz FBI-ja su još naglasili da će istraga u vezi s ovim slučajem biti, kako su rekli, vrlo temeljita i opsežna.

Američki predsjednik Donald Trump je, nakon oružanog napada u Las Vegasu, u kojem je poginulo 58 ljudi, izjavio da su Amerikanci u velikoj tuzi i šoku.

Naglasio je kako se svi Amerikanci mole za porodice žrtava i dijele njihovu tugu.

Podsjećamo, naoružani napadač Stephen Paddock (64) iz Nevade pucao je na okupljene na festivalu country muzike kod hotela i kazina Mandalay Bay, u južnom dijelu centralnog bulevara u Las Vegasu i preko puta Međunarodnog aerodroma “McCarran”. Policija traga za ženom po imenu Marilou Danley, za koju se pretpostavlja da je azijskih korijena.

273. masovna pucnjava u SAD-u ove godine

Pucnjava u Las Vegasu koja se dogodila u nedjelju navečer je 273. masovna pucnjava u SAD-u ove godine, navode analitičari stranice “Gun Violence Archive”, koja bilježi incidente i zločine povezane s oružjem.

U definiciju “masovne pucnjave” ova stranica ubraja svaku pucnjavu u kojoj u isto vrijeme ili na istoj lokaciji od vatrenog oružja stradaju četiri ili više osoba, izvještava BBC.

Autori stranice kažu da su se u prvih 275 dana ove godine dogodile 273 masovne pucnjave u 36 američkih saveznih država.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.