Bill Gates pokrenuo inicijativu za čistu energiju, pridružio se i Zuckerberg

bill-gates-11

Suosnivač Microsofta Bill Gates danas je zajedno s skupinom elitnih privatnih investitora predstavio projekt Breakthrough Energy Coalition.

[yuzo_related]

Predstavljanje projekta održano je u okviru UN-ovog COP21 summita o klimatskim promjenama koji je počeo danas u Parizu, na kojem sudjeluju i američki i francuski predsjednici Barack Obama i Francois Hollande.

Breakthrough Energy Coalition vrijedan nekoliko milijardi dolara osnovan je s ciljem, objašnjava Gates, pomaganja kompanijama orijentisanim na istraživanje i razvoj izvora za dobivanje čiste energije, kojima namjeravaju omogućiti sredstva da svoja istraživanja i razvoj tehnologija za čistu energiju iz eksperimentalne razine mogu lansirati na tržište.

Fokus je na stvaranju široko primjenjivih rješenja za dobivanje i korištenje energije koja su pouzdana, jeftina i ne proizvode štetne plinove. Sredstva fonda koristit će se za ulaganja u pet ključnih područja: proizvodnja i pohrana električne energije, transport, industrijska upotreba, poljoprivreda i projekte za razvoj učinkovitijih energetskih sustava.

Na primjer, Gates naglašava kako je potrebno proširiti istraživanja za razvoj novih vrsta baterija, tzv. flow baterije, za koje smatra da će biti naprednije od današnjih.

Tehnološke kompanije sve se više pridružuju inicijativama za čistu energiju, a u Gatesov Breakthrough Energy Coalition uključili su se suosnivač Facebooka Mark Zuckerberg, suosnivač Alibabe Jack Ma, osnivača Amazon Jeff Bezos, suosnivač LinkedIna Reid Hoffman i osnivač Salesforcea Marc Benioff.

Mark Zuckerberg je u postu na Facebooku najavio da će se on i njegova supruga Priscilla pridružiti investiranju u novih tehnologija za dobivanje čiste energije.

Naglasio je da je rješavanje problema za dobivanje čiste energije esencijalni dio u procesu stvaranja boljeg svijeta.

“Nećemo postići značajan napredak u drugim izazovima koji nas čekaju – poput obrazovanja i povezivanja svijeta – ako ne osiguramo energetske resurse i klimatsku stabilnost. Napredak prema sistemu s održivim izvorima energije odvija se presporo, a postojeći sistem ne ohrabruje onu vrst inovacije koja će nas tamo brže dovesti,” rekao je Zuckerberg.

Prema službenim podacima, Sjedinjene Države za istraživanje i razvoj energetike izdvajaju oko 5 milijardi dolara.

Za usporedbu, 31 milijarda dolara u Marici je rezervisana za istraživanja na području zdravstvene skrbi, a gotovo 70 milijardi za vojna odbrambena istraživanja.