Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biografija o burnim studentskim danima premijera potresa Veliku Britaniju

david cameron

Kontroverzna biografija Davida Camerona, čiji dijelovi su objavljeni u britanskim medijima tvrdi da je britanski premijer eksperimentisao sa teškim drogama, da je učestvovao u bizarnim seksualnim obredima na fakultetu, kao i da je često mijenjao partnerke.

“Vrata su uvijek bila zatvorena, ali kada biste prošli pored njih mogli ste da osjetite sladunjavi, mošusni miris droge i čujete smijeh i muziku. Budući premijer David Cameron, James Ferguson – koji će kasnije postati ugledni pisac, i James Delingpole, danas poznati desničarski nastrojeni novinar, izležavali su se na podu i pušili džointe. Scena se odvijala u Delingpoleovoj sobi u jednom od najboljih dijelova Christ Churcha, koledža Univerziteta Oxford”, piše, između ostalog, u biografiji čiji je autor lord Michael Ashcroft.

David Cameron

Cameron je navodno i ranije eksprimentisao sa kanabisom i umalo nije izbačen sa Itona pošto je uhvaćen na djelu.

Nema naznaka da je Cameron tokom studija političkih nauka, filozofije i ekonomije na Oxfordu koristio bilo šta drugo osim što bi povremeno popušio džoint, a njegov bivši kolega Delingpole kaže da je – čak i da je poželio nešto jače – to teško mogao da nabavi.

Međutim, priče o tome da je Cameron koristio teške droge u dvadesetim i početkom tridesetih godina tema su žestoke rasprave u Vestiminsterskim krugovima, ali se one ipak svode na “rekla kazala”.

Bivši savjetnik za propagandu Eda Milibanda Tom Baldwin, koji je bio na lošem glasu zbog korištenja kokaina na početku karijere, kada je radio kao novinar, navodno je u privatnom razgovoru rekao određenim izvorima da je video Camerona kako koristi kokain, objavljeno je u knjizi.

Autor knjige, međutim, tvrdi da je razgovarao sa dvije osobe, od kojih nijedna ne želi da diskredituje premijera, ali koje kažu da su ovo čuli od Baldwina. Ipak, u nedostatku fotografije Camerona koji šmrče kokain, za to ne postoje čvrsti dokazi.

Cameron je više puta odlučno poricao da je koristio kokain od kada je postao član parlamenta, a kada ga pitaju o kanabisu, on jednostavno kaže da je imao “uobičajeno univerzitetsko iskustvo”.

U knjizi se navodi i da je Cameron jednom prilikom učestvovao u bizarnom obredu inicijacije u studentski klub “Piers Gaveston”, nazvanom po navodnom ljubavniku engleskog kralja Edvarda II i karakterističnom po bizarnim ritualima i seksualnim ekscesima. U ritualu je navodno korištena mrtva svinja, kojoj je budući premijer stavio u usta “intimni dio svoje anatomije”. Izvor, koji je i sam član britanskog parlamenta, izneo je ovu tvrdnju na jednoj poslovnoj večeri juna 2014, dodavši da je vidio fotografiju ovog odvratnog rituala.

Zgodan i samouvjeren, Cameron je navodno bio omiljen među ženskim svijetom na Oxfordu. Izvor čija se soba nalazila preko puta njegove sjeća se da su lijepe djevojke kao na traci ulazile i izlazile iz njegove sobe.

“Pošto sam stanovao blizu njega, bio sam prilično ljubomoran. Većina je bila, pretpostavljam. Mislim da je spavao sa svim zgodnim djevojkama na koledžu”, sjeća se on.

Kako je nastala kontroverzna knjiga?

Knjiga u kojoj se iznose ove šokantne tvrdnje, pod nazivom “Zovite me Dave: Neautorizovana biografija”, izlazi iz štampe sljedeće sedmice, a britanski tabloid “Daily Mail” je objavio njene najkontroverznije dijelove.

Knjigu je napisao milijarder i bivši potpredsjednik Konzervativne stranke Michael Ashcroft. Pretpostavlja se da je lord Ashcroft bio motivisan željom da kazni Camerona zato što mu nakon izborne pobjede konzervativaca 2010. nije dodijelio značajnu funkciju u vladi.