Njemačka farmaceutska kompanija

BioNTech bi mogao početi s isporukom vakcina za EU do kraja godine

vakcina

Evropska unija objavila je u utorak da je finalizirala sporazum s BioNTech o kupovini 200 miliona doza vakcine

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech saopćila je u srijedu da bi mogla početi s isporukama prvih vakcina protiv koronavirusa koje je naručila Evropska unija do kraja godine ukoliko podaci pokažu da je vakcina sigurna i efikasna.

BioNTech, sa sjedištem u Mainzu, koji je razvio novu vakcinu s američkom kompanijom Pfizer, saopćio je da se “isporuke očekuju od kraja 2020. uz klinički uspjeh i nakon regulatornog odobrenja”.

Dvije kompanije saopćile su u ovoj sedmici da bi efikasnost vakcine, na osnovu ranih i nepotpunih rezultata, mogla iznositi 90 posto.

Evropska unija objavila je u utorak da je finalizirala sporazum s BioNTech o kupovini 200 miliona doza vakcine, s opcijom nabavke još 100 miliona. Ta vakcina koristi mRNA tehnologiju kako bi obučila imunološki sistem da prepozna i napadne virus.

BioNTech je saopćio da se zalihe vakcine za EU proizvode u njegovoj tvornici u Njemačkoj i u tvornici Pfizera u Belgiji. Uzimajući u obzir pozitivne podatke i dostupnost neophodnih sigurnosnih i proizvodnih podataka, zvaničnici Pfizera i BioNTech tvrde kako očekuju da globalno proizvedu do 50 miliona doza vakcine u 2020. i do 1,3 milijardi doza i 2021., prenosi AP.