Bitka za Baidži ključna za slom Islamske države

Bitka za Baidži ključna za slom Islamske države

Predsjednik iračke vlade Haidar al-Abadi rekao je u utorak da je bitka za sjeverni irački grad Baidži i njegovu rafineriju, najveću u zemlji, ključna u borbi protiv Islamske države.

Grad, oko 190 kilometara sjeverno od Bagdada, ratište je već više od godine dana otkako su ga islamisti zauzeli u junu 2014.

Ako iračke snage sigurnosti i šijitske milicije preuzmu punu kontrolu područja oko grada, to bi im pomoglo u napredovanju na sjever prema Mosulu koji također drži Islamska država te ublažilo gubitke u zapadnoj pokrajini Anbar.

– Bitka za Baidži izazov je samom srcu Islamske države i njezinoj egzistenciji. Pobjeda u ovoj bitki ključna je za slom Islamske države u Iraku – rekao je Abadi.
On je to kazao u govoru vojnim zapovjednicima tokom posjeta pokrajini Saladin u kojoj se nalazi Baidži.

Jedan irački zapovjednik rekao je u utorak za državnu televiziju da su iračke snage, uz potporu milicija i američkih zračnih napada, preuzele nadzor nad zapadnim predgrađem grada Tel Abu Džaradom.

Četvrti Baidžija već su mnogo puta promijenile vladare u ovom sukobu.

Vlasti su prošli mjesec objavile da su osvojile većinu grada, no radikalni islamisti napali su ubrzo središnje dijelove grada i prisilili provladine snage da se povuku.